Správný výběr velikosti je nejdůležitější

Výběr správné velikosti obuvi je jednoznačně nejdůležitější částí nákupu nových bot. Dobře vybraná velikost určuje komfort, užitek a celkovou spokojenost z dalšího páru obuvi. V tomto článku vám představím způsob, kterým si nohu můžete sami doma velmi jednoduše změřit.

Co budete potřebovat?

  1. papír A4
  2. tužku, fix nebo propisku
  3. pravítko

Postup měření krok za krokem:

  1. Postavte se na papír plnou vahou. Určitě ne s pokrčenými koleny nebo v sedě. Přirozený tlak na chodidlo je opravdu důležitý - díky němu zjistíte hodnoty délky i šíře v momentě zatížení při chůzi.

  2. Obkreslete nohu a tužku držte v mírném - opravdu mírném - úhlu směrem pod nohu. Díky tomu zamezíte uměle vytvořenému nadměrku, který se může objevit v případě, že má vaše tužka/fix/propiska větší průměr.

  3. Změřte nejdelší vzdálenost mezi prstem a patou. Pokud je potřeba, tak to stejné můžete udělat i se šíří. Výslednou hodnotu poté můžete dosadit do tabulky velikostí a vybrat nejvhodnější velikost. Nesmíte ale zapomenout na připočtení nadměrku. U námi vyrobených bot doporučujeme u balerín a otevřených střihů 3-4mm, u plných bot a tenisek pak 5-6mm. U plných střihů ale záleží především na vaší preferenci. Řada lidí má v oblibě více místa pro nohu a tak vyberou i o číslo vyšší variantu což boty se šněrováním nebo jiným zapínáním v pohodě zvládnou. U otevřených střihů je ale potřeba respektovat pokyny výrobce.

Výběr správné velikosti

Velikosti se napříč všemi výrobci na světě liší. Proto je vždy dobré nahlédnout do tabulky velikostí podle které se po měření dopracujeme ke správnému výběru.

Jako příklad vám zde uvedu zákazníka Tomáše. Ten si podle zmíněného postupu doma změřil nohu a vyšla mu hodnota 278mm do délky. Protože by si rád koupil elegantní hnědé kotníkové boty, tak si k tomuto číslu připočte 5-6mm. Vyjde mu 283-284mm. Otevře si tabulku velikostí a v ní vidí, že stélka (vnitřní prostor boty) u velikosti 43,5 odpovídá hodnotě 283mm. Vybere tedy velikost 43,5, u které bude mít v botách ještě 5mm prostoru navíc. Díky tomu budou mít nohy v botách prostor "pracovat" a nebudou nijak omezeny. Zároveň boty dobře sednou a nedojde tak ke zbytečnému opotřebení podšívek a stélky.

Vše jsem udělal/a ale stejně si výběrem nejsem jistý/á

Nic se neděje. Budeme rádi, když se nám ozvěte přes chat eshopu a my vám s výběrem poradíme. To samé platí pro jakékoliv úpravy na přání. Tak se ozvěte, jsme tady pro vás.

Pokud si velikostí jistí jste, tak se určitě podívejte na náš eshop. S láskou k ševcovskému řemeslu je pro vás vyrábíme boty z pravé kůže v naší rodinné obuvnické dílně ve Slavičíně nedaleko Zlína.

Na každém páru se podílí šičky a ševci, kteří se oboru věnují desítky let a svými zlatými ručičkami botám při výrobě věnují maximální péči. Poznejte jedinečnost ukrytou v každém vašem kroku, která vzniká ze spojení poctivé práce, perfekcionismu, vášně k řemeslu a nechejte si na zakázku ušít ty své.

ESHOP

×