Nohy v bavlnce. Do Bílých Karpat se pro boty na míru jezdí z celé republiky

Zdroj: Michaela Židlický - forbes.cz

V kopcích nad Luhačovicemi stojí dílna, ve které sedí ševci se spokojenými vráskami podobnými roklinám brázdícím okolní krajinu. Malá místní obuvnická firma si získala srdce lidí z celé republiky. Ti sem jezdí, aby se zastavili v čase u strojů z baťovské továrny. 

Různé šířky a délky, barvy, půlčísla, ortopedické vložky nebo dokonce každou botu jinak dlouhou či širokou tady zvládají s přehledem. Ve Slavičínské obuvnické dílně rodinné firmy Jančařík Shoes se totiž pečuje o pohodlí nohou v botách ušitých až po objednávce na míru zákazníka. 

Objevte kolekci balerín →

Boty o velikostech 33 až 48 včetně polovičních navrhuje a vyrábí celá rodina. Ta se rozhodla, že v kraji proslulém obuvnickou výrobou, na úpatí Bílých Karpat nedaleko Zlína, nebude svůj obuvnický byznys prošlapávat velkovýrobou, ale osobním přístupem a komfortem pro každou nohu

A právě jejich zakázková výroba umožňuje variovat velikosti i šířku stélky, díky čemuž jsou schopni obout téměř každého. A to je nejen dobrá zpráva pro lidi se zvláštními nároky, ale i pro jejich rodinný byznys, se kterým letos přesáhnou třináct milionů.

Jejich začátky ale byly pozvolné, první páry bot pod vlastní značkou vyrobili už v roce 2012 doma v obýváku. O dva roky později pak přišel pomyslný zlom. „Od toho roku jsme se jako rodina něčemu, co mohlo vypadat spíše jako hobby, začali věnovat pořádně,“ popisuje začátky nejmladší člen firmy Tomáš Jančařík.

To bylo u nich doma v obýváku, ze kterého se postupně přestěhovali do malé kanceláře a nakoupili první tři šicí stroje. Po tuto dobu využívali již fungující výroby na Zlínsku, kde jim tehdy vyšli rádi vstříc kvůli nedostatečnému odbytu. Tam jim také tehdy připravené komponenty přetvořili na finální produkt.

„Naše prodeje jsme dlouho realizovali výhradně v rámci různých popupů, design marketů a trhů. S postupným růstem už ale bylo nutné vytvořit e-shop, který je samozřejmě mnohem pohodlnější než objednání přes zprávy na facebooku,“ doplňuje Jančařík mladší s tím, že první online objednávky se jim podařilo spustit v říjnu 2019. 

V ten moment se také utvrdili v teorii, že stavět dům bez pevných a především vlastních základů nemá žádný smysl a je potřeba mít vlastní výrobnu. Těsně před covidovým obdobím se tak ocitli před důležitým rozhodnutím a velkou finanční investicí k vybudování vlastního výrobního zázemí.

Sehnat obuvnické stroje ale nebylo snadné, v Česku vhodné zařízení k dispozici nebylo, až se jim podařilo koupit opravdové skvosty vyrobené ve zlínském Svitu, které ale našli repasované na Slovensku a v Polsku. A ačkoli pak sedm měsíců stály, než se pořádně seřídili, opravily a přestavěly, zakázky přibývaly. 

Každý další rok byl pak lepší než ten minulý a to tak, že dnes mohou vyrobit na zakázku třicet párů denně a objednávky mají až do začátku února. 

„Hlavním prodejním kanálem je pro nás stále e-shop. Jsou ale i dny, kdy nás navštíví zákazníci z Prahy, Brna, Olomouce a z dalších míst. Sami tomu občas nevěříme, že je někdo schopen jet pro boty stovky kilometrů. Vždy nás to ale moc potěší a všem rádi ukážeme zákulisí naší ševcovské výroby,“ říká Miroslav Jančařík.

Právě ten stojí za návrhy všech bot, aby ne, v obuvnictví totiž pracuje celý život. „Táta pracoval ve všech obuvnických firmách okolo, pracoval také v místním obuvnickém podniku, který se zaměřoval na vývoj a výrobu vojenské a turistické obuvi a podařilo se mu nahlédnout do výroby i ve Francii nebo Indii, dodává jeho syn Tomáš Jančařík.

Ten měl ale vždy blíže k obchodu a marketingu. Stará se tak v Jančařík Shoes o celý e-commerce a věci s ním spojené. Stále jsou ale dny, kdy na sebe dá zástěru a pomáhá ševcům ve výrobě. Jeho maminka Alena je ve firmě zase zákaznickou podporou, která drží pevnou ruku nad dodacími lhůtami, expedicí zakázek e-shopu a komunikací se zákazníky. 

Objevte kolekci farmářek →

„Je to právě ona, s kým se každý, kdo nás při výběru bot osloví, setká. Protože osobní přístup stavíme na první místo, tak se jedná o naprosto klíčovou pozici. Důkazem její výborně odvedené práce jsou zákazníci, ze kterých se časem staly jedni z nejbližších přátel nás všech,“ dodává Jančařík mladší.

Jejich podnikání prý ale nevzniklo jako kalkul okolo díry na trhu. „Vše vychází z obrovského chtíče za vlastním fungujícím byznysem a láskou k řemeslu,“ říká Tomáš, který byl k botám vedený dlouho před dosažením plnoletosti. 

„Jako rodina jsme poměrně podnikaví a stejně, jako mě otec vedl k podnikání od mého dětství, tak i on působil ve firmě svého otce. Kromě toho, že jsme se společně naučili boty vyrobit v podstatě od začátku do konce – a to včetně obsluhy všech potřebných strojů a zařízení, mě také nechává nahlédnout na vývojový proces. Plno rozhodnutí činíme právě spolu, doplňuje Tomáš.

Na všech botách ale společně pracuje sedmnáct zaměstnanců a sezonních brigádníků, kteří vždy vyrábějí konkrétní objednávky domluvené skrz e-shop nebo nový showroom v Praze, kde lze boty vyzkoušet a objednat včetně faceliftu a následně řešit servis a opravy. 

„Ruku v ruce s tím jde postup, jakým naše boty vyrábíme. Nejdůležitějším nástrojem všech ševců a šiček jsou jejich ruce. Ruce, které každému páru bot věnují maximální péči a pozornost. Všechny stroje a zařízení jsou jenom pomocníky právě poctivě odvedené práci konkrétních lidí, říká Miroslav Jančařík. 

Jeho syn pak doplňuje, že v týmu mají lidi, kteří jsou v oboru více jak padesát let a jsou skutečnými mistry. „Zkušenosti a znalosti se u nás dávají dohromady a předávají se doslova z generace na generaci. Navazujeme na obuvnickou tradici naší lokality, ale vlastním příběhem s tím, že spokojenost zákazníka a kvalitní produkt je to nejdůležitější.

Kromě péče o nohu, aby byla v komfortu, teď navíc mají v plánu rozšířit i nabídku modelů s tím, aby byla zachován osobní přístup a vysoký podíl ruční práce. O tom, že boty nemusí být jenom černé, bílé a hnědé, jsou u Jančaříků přesvědčeni už od začátku, stejně tak nechtějí do světa vypouštět desítky nových modelů.

Kotníkové boty pro něho i pro ni →

„Chceme, aby si každý pár našel svého majitele. Proto v naší nabídce najdete spíše méně modelů v mnoha barevných a pestrých provedeních. Ale máme i ty nejběžnější klasiky, které nesmí chybět v žádném botníku,“ doplňuje Miroslav Jančařík, který umí vyrobit boty vojenské, ortopedické, dětské, pracovní, hasičské, barefootové nebo klasické dámské.

„Protože nejsme velká sériová výroba, můžeme dát každé botě to, co potřebuje. Proto je řada zákazníků, kteří boty od nás nosí i pět let. Při jakémkoli opotřebení je navíc umíme oživit a vyměnit podešve. Díky tomu není nutné vyrobit další zboží, ale již existující může uživateli dělat radost mnohem déle,“ dodává Tomáš Jančařík.

Pokud tedy hledáte ideální boty na míru, rodinná firma Jančařík vám s tím ve své malebné dílně ráda pomůže.

Zdroj: Michaela Židlický - forbes.cz

Boty pro ni →

Boty pro něho →

×